Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 159 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір


Зараз лунає NOW
- Автор - Назва:
Rachmaninov - Piano Concerto #2 In C Minor, Op. 18 - 1. Moderato, Allegro
Наступний NEXT
- Автор - Назва:
Lassus - Salve Regina
Слухачів: 14
Кбіт/сек: 128

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

29 березня 2024
Sir William Walton 1902
Philip Ahn 1905
Ruby Murrey 1935
Sir John Vane 1927
Sheila Kitzinger 1929
Lord (Norman) Tebbit 1931
James Moody 1925
Eric Idle 1943
John Major CH, MP 1943
John Suchet 1944
Elle Mac Pherson 1965
Jonathan Davey! 1965

Фото дня

berlioz.jpg
Ізаї PDF Друк e-mail
Вівторок, 15 червня 2010, 15:27

ЕЖЕН ІЗАЇ
Eugène Ysaÿe
(16 липня 1858 — 12 травня 1931)

Бельгійський скрипаль і композитор, був останнім поряд з Клейслером віртуозом-композитором, які продовжували і розвивали традиції романтичного мистецтва видатних скрипалів XIX ст. Величезний масштаб думок і почуттів, багатство фантазії, імпровізаційна свобода та віртуозна майстерність відносять Ізаї до числа видатних інтерпретаторів, визначили самобутній характер його виконавської та композиторської творчості. Його натхненні інтерпретації багато в чому допомогли популярності творчості таких композиторів як С. Франк, К. Сен-Санс, Г. Форе, Е. Шоссон.

Ізаї народився в сім'ї скрипаля, який став навчати сина в 4 роки. Семирічний хлопчик вже грав у театральному оркестрі і одночасно навчався в Льєжській консерваторії у Р. Массарі, потім в Брюссельській у Г. Венявського і А. В'єтана. Шлях Ізаї на концертну естраду виявився нелегким. Аж до 1882 г. він продовжував працювати в оркестрах: був концертмейстером оркестру берлінського Більзе, виступи якого проходили в кав'ярні. Лише за наполяганням А. Рубінштейна, якого Ізаї називав "своїм істинним учителем інтерпретації", він іде з оркестру та бере участь у спільному з Рубінштейном турне по Скандинавії, що й визначило його кар'єру одного з кращих скрипалів світу.

У Парижі виконавське мистецтво Ізаї викликає загальне захоплення, як і перші твори, серед яких "Елегійна поема". Франк присвячує йому свою знамениту скрипкову Сонату, Сен-Санс — Квартет, Форе — фортепіанний Квінтет, Дебюссі — Квартет і скрипковий варіант "Ноктюрн". Під впливом "Елегійної поеми" Шоссон створює для Ізаї власну "Поему". У 1886 р. Ізаї поселяється до Брюсселя. Тут він створює квартет, який став одним з кращих в Європі, організовує симфонічні концерти (що отримали назву "Концерти Ізаї"), де виступають кращі виконавці, викладає в консерваторії.

Понад 40 років тривала концертна діяльність Ізаї. З величезним успіхом він виступає не тільки як скрипаль, але і як видатний диригент, особливо прославився виконанням творів Л. Бетховена, французьких композиторів. У Covent Garden він диригує "Фіделіо" Бетховена, в 1918-22 рр стає головним диригентом оркестру в Цинциннаті (США).

Внаслідок діабету і хвороби рук Ізаї скорочує свої виступи. Останній раз він грає в Мадриді в 1927 р. концерт Бетховена під керуванням П. Казальса, диригує "Героїчної симфонією" і потрійним Концертом у виконанні А. Корто, Ж. Тібо і Казальса. У 1930 р. відбувся останнє виступ Ізаї. На протезі після ампутації ноги він диригує в Брюсселі оркестром з 500 осіб на урочистостях, присвячених 100-річчю незалежності країни. Вже тяжко хворий Ізаї на початку наступного року закінчує оперу "П'єр-рудокоп". Незабаром він помер.

Ізаї належить понад 30 інструментальних творів, написаних, здебільшого, для скрипки. Серед них 8 поем - один з найбільш близьких йому жанрів. Це одночастинні твори імпровізаційного характеру, близькі імпресіоністичній манері вираження.

Найбільш новаторськими творами Ізаї є його Шість сонат для скрипки solo, також програмного характеру. Ізаї належать також численні п'єси, у т. ч. мазурки і полонези, створені під впливом творчості його вчителя Г. Венявського, Соната для віолончелі solo, каденції, численні транскрипції, а також оркестровий твір "Вечірні гармонії" з соло квартетом.

Ізаї увійшов в історію музичного мистецтва як артист, який все життя віддав улюбленій справі. Як писав Казальс, "ім'я Ежена Ізаї завжди буде для нас означати найчистіший, найпрекрасніший ідеал артиста".