Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 151 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір

Зараз лунає NOW
Reload the page please

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

19 квітня 2024
Eliot Ness 1903
Jim Mollison 1905
Garfield Morgan 1931
Dudley Moore 1935
Tim Curry 1946
Paloma Picasso 1949
Ruby Wax 1953
Trevor Francis 1954
Sue Barker 1956

Фото дня

webern.jpg
Жанекєн PDF Друк e-mail
Вівторок, 15 червня 2010, 14:17

КЛЕМАН ЖАНЕКЄН
Clement Janequin (Jannequin)
(~1485-1558)

У 1529 році великі (і згодом найбільш популярні) пісні Жанекєна були видані Аттеньяном. До 1540 року з'явилося близько ста його пісень. 1549-го року він став кюре. Франсуа Лоррен, герцог де Гіз, протегував йому. У 1555 році Жанекєн був вже співаком в королівській капелі, а роком чи двома пізніше отримав звання "постійного композитора короля". Ймовірно, ще до цього його пов'язувала дружба з Ронсар, на тексти якого він створив низку пісень.

З творчої спадщини Жанекєна в історію увійшли тільки його світські пісні. Він написав їх більше двохсот шістдесяти - для трьох, чотирьох і п'яти голосів. Крім того йому належить безліч мес, псалмів та інших духовних творів. Великі пісні Жанекєна ("Війна", "Полювання", "Спів птахів", "Жайворонок" та інші) часто перевидавалися, викликали наслідування і породили багато обробок. Серед світських пісень Жанекєна виділяються жанрові групи: власне ліричних творів і хорових "програмних" картин, що з'єднують яскраві зображувальні властивості з виразом сильних емоцій.

У XIV столітті, у пору Ars nova, коли виникла chasse, вже існували зразки жанрових картинок в музичному мистецтві. Але це були тільки скромні паростки того, що з'явилося у Франції XVI століття. Між такою спадщиною XIV століття та хорами Жанекєна не могло бути безпосередньої спадкоємності. Більше того: розвиток поліфонії в XV і на початку XVI століття у великій мірі абстрагувався від жанрових і звукотворчих елементів, і характер образності в поліфонічних творах був узагальненим, навіть кілька абстрактним. На цьому широкому фоні поява пісень Жанекєна була свого роду естетичним переворотом: вона сколихнула сучасників і отримала широкий резонанс за межами Франції.

Особливо великий успіх мала "Війна" (або "Битва при Маріньян") Жанекєна - чотириголосна пісня великого масштабу (з двох частин - 120 і 160 тактів), яку важко навіть назвати піснею, скоріше - своєрідною хоровою сценою. Ця та інші аналогічні пісні Жанекєна ("Битва при Мецці", 1555 рік; "Битва при Рента", 1559) були натхненні перемогами Франції. Пісня "Війна" перевидавалася багато разів як у Франції, так і в інших країнах, перекладалася для лютні і для органу, викликала ряд наслідувань і ще довго привертала до себе увагу музикантів, не кажучи про популярність у слухачів. Жанекєн написав на її матеріалі месу і ще три "Битви", що прославляли перемоги французьких військ.

У ряді інших своїх великих пісень композитор застосував подібний принцип картинності в поєднанні з динамічною виразністю, хоча інші теми по-різному відрізнялися від героїко-патріотичної тематики "Битв". Велика, теж з двох частин, пісня "Полювання" немов наслідує chasses віддаленого минулого, але вона не є каноном, як це бувало в XIV столітті, а наближається до хорової фантазії при помітній ролі імітаційних прийомів, однак без послідовного їх застосування.

Пісні "Жайворонок", "Соловей", "Спів птахів", образність яких хоч і пов'язана з поетичним світом природи і не передбачає такого напруження, як у "Битві" і "Полюванні", тим не менш, близькі їм за трактуванням великої композиції і поєднанню образотворчих і виразно-динамічних елементів.

Композиційні принципи і стилістика подібних творів багато в чому сприяли порушенню сталих закономірностей поліфонічного письма, його суворого стилю. Самостійність голосів і плавність голосоведення приносилися в жертву безперестанку повторюваним співзвуччям, поворенням одного звуку в різних регістрах. Поліфонічне розгортання обмежувалося частіших повторністю, дробленнями мелодій, ілюстративністю в русі за словесним текстом. Гармонійні функції проступали в багатоголоссі більш чітко, ніж в строго поліфонічних творах. Не викликають сумнівів і "внутрішньо інструментальні", якщо можна так висловитися, потенції цього хорового складу: не випадково "програмні" пісні Жанекєна часто перекладалися для інструментів.