Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 149 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір

Зараз лунає NOW
Reload the page please

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

23 квітня 2024
William Shakespeare 1564
J.M. Turner 1775
J.P. Donleavey 1926
Shirley Temple Black 1928
Sir Bill Cotton 1928
Roy Orbison 1936
Lee Majors 1940
Ed Stewart 1941
Mike Smith 1955

Фото дня

f0949c9591b077d594bb89b8487eaeaa.gif
Класика лікує серце PDF Друк e-mail
Четвер, 12 травня 2011, 20:54

Про лікувальні властивості класичної музики RadioClassic писав неодноразово. Вона звучить у багатьох лікарнях планети. Та нещодавно виявилися деякі подробиці: музика, наповнена крещендо і дімінуендо, приносить позитивний ефект при реабілітації після інсульту.

Доктор Лючано Бернарді і його колеги з Університету Павії (Італія) попросили 24 добровольців прослухати п'ять випадкових класичних творів і поспостерігали за реакцією організмів волонтерів. Прозвучали уривки з Дев'ятої симфонії Бетховена, опери «Турандот» Пуччіні, кантати № 169 Баха, арії «Va, Pensiero» з опери «Набукко» Верді та «Libiamo ne 'lieti calici» з його ж «Травіати».
Кожне крещендо збуджувало організм і призводило до звуження судин, підвищення тиску і почастішання дихання. Навпаки, дімінуендо справляло розслаблюючу дію: серцебиття сповільнювалося, тиск знижувався. Дослідники перевірили різні комбінації музики/тиші і з'ясували, що найкраще на кровообіг та роботу серця діють мелодії, багаті акцентами і чергуваннями швидких і повільних тактів. Так арії Верді, яким, як правило, передує 10-секундний музичний вступ, виявилися ідеально синхронізованими з серцево-судинним ритмом.
- Найкраще для серця підходить музика з мінливим ритмом, як своєрідний контрастний душ. Головне - знайти правильний підхід до кожного пацієнта, адже у всіх різні музичні смаки. У будь-якому випадку, ці дослідження значно допоможуть нам розширити методику профілактики інсультів, - вважає доктор Бернарді.
- Наразі це лише експериментальна методика, потрібно ретельно дослідити вплив музики на людський організм, перш ніж це увійде в регулярну практику. Але я вже знайома з прикладами, коли люди, повністю паралізовані після інсульту, починали ворушити пальцями чи навіть руками коли чули певну мелодію, - говорить Діана Грінман, голова британського благодійно товариства «Музика в лікарнях».
На думку експертів, це дуже дешевий і ефективний метод терапії, що доступний всім, він не має побічних ефектів на організм. Дуже добре, коли, прослуховуючи музику, у людей підвищується не тільки настрій, але і поліпшується фізичний стан, підкреслили дослідники.