Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 170 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір


Зараз лунає NOW
- Автор - Назва:
Rachmaninov - Piano Concerto #1 F Sharp Minor, Op.1-1. Vivace
Наступний NEXT
- Автор - Назва:
Tchaikovsky - Seasons 1
Слухачів: 16
Кбіт/сек: 128

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

28 березня 2024
King George I 1660
Maxim Gorky 1868
Paul Whiteman 1891
Dame Flora Robson 1902
Tony Bartley 1919
Sir Dirk Bogarde 1921
Michael Parkinson 1935
Neil Kinnock 1942
Sir Robert Eyre 1943
Richard Stilgoe 1943
Matthew Corbett 1948
Nasser Hussain 1968

Фото дня

big.jpg
Шпор Луї PDF Друк e-mail

Луї ШПОР
Louis Spohr
(1784 – 1859)

У віці шести років почав навчатися теорії музики. Його найвідомішим вчителем був скрипаль мангеймської школи Франц Екк (син трубача Георга Екка, що співпрацював з Моцартом); Екк істотно вплинув на Шпора і взяв його з собою в тривалу гастрольну поїздку, де Луї із захопленням познайомився з творчістю Муціо Клементі і Джона Філда.
Потім Шпор почав гастролювати самостійно, всюди здобуваючи великий успіх. Перше своє концертне турне в якості соліста провів у 20-річному віці. У 1812 музикант відправився до Відня, де отримав місце капельмейстера місцевої опери, а потім побував в Італії. З 1817 року Шпор працював музичним керівником Франкфуртського міського театру, в 1820 разом зі своєю дружиною арфісткою виступив у Лондоні. Два роки по тому музикант отримав місце придворного капельмейстера в Касселі, де і працював до кінця життя. Як Гайдн, Моцарт, Бетховен, Гуммель та багато інших композиторів, Шпор був активним масоном. У віці 55 років він побрався зі своєю другою дружиною, 29-річною Маріанною Пфайффер. Вона пережила його на 33 роки.
У 1857 році Шпор зламав руку внаслідок нещасного випадку, який поклав кінець його грі на скрипці. Тим не менше, в наступному році він з усією енергією, на яку був здатен його вік, диригував свою найвідомішу оперу "Jessonda" на 50-й річниці Празької консерваторії. Ще за рік композитор помер.
Композитор залишив після себе велику творчу спадщину, йому приписують авторство більше 200 різних творів. Він є автором десяти опер, 18 скрипкових концертів, багатьох симфоній та ораторій. Найбільшою популярністю користуються 15 його концертів для скрипки з оркестром, а також чотири концерти для кларнета, присвячені Йогану Хермштедту. Шпор вважався також одним з кращих скрипалів свого часу, його виконання відрізнялося великою технічною віртуозністю та глибокою виразністю. Він активно навчав грі на скрипці упродовж усієї своєї кар'єри; серед його найпомітніших учнів – Генрі Благров і Генрі Холмс. Вважається також, що саме Луї Шпор запровадив диригентську паличку.