Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 154 гостей на сайті

Про Погоду

На цю ж тему

Наш Ефір

Зараз лунає NOW
Reload the page please

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

26 квітня 2024
Leonardo Da Vinci 1452
Frederick Law Olmstead 1822
Gertrude 'Ma' Rainey 1886
I.M Pei 1917
David Coleman 1926
Jack Douglas 1927
Duane Eddy 1938
Koo Stark 1956
Roger Taylor 1960

Фото дня

rossini5.jpg
Відновлено втрачену оперу PDF Друк e-mail
Субота, 29 січня 2011, 14:39

У Лісабоні поставили оперу, партитура і лібрето якої довгий час вважалися загубленими в результаті землетрусу 1755 року. Опера Антоніо Маццоні «Антігон» на лібрето П'єтро Метастазіо була написана на замовлення португальського короля Хозе I. Передбачалося, що основні партії в «Антігоні» повинні були виконувати знамениті співаки того часу, в тому числі Фарінеллі, Кафареллі і Гуданьї.

На пошук та відновлення опери пішло близько трьох років. Цією роботою займалися італійський скрипаль Массімо Маццео і британський піаніст і музикознавець Ніколас Макнейра.
Під час їх дослідницької роботи з'ясувалося, що партитура опери зберігалася в бібліотеці королівського палацу Ажуда, а лібрето було знайдено в Національній бібліотеці Ріо-де-Жанейро. Туди його на початку XIX століття вивезла королівська сім'я Португалії, рятуючись від французької інтервенції.
Антоніо Марія Маццоні жив у 1717 – 1785 роках і вважався сучасниками помітним оперним композитором. Відомо близько 20 опер Маццоні, багато з яких написані саме на лібрето Метастазіо. У 1753-56 роках Маццоні жив у Португалії, в цей період, імовірно, і було написано оперу «Антігон», за мотивами грецької міфології. За сюжетом, єгипетська принцеса Береніка має намір вийти заміж за Антігона I Одноокого, одного з діадохів. Однак той починає підозрювати, що в Береніку закоханий його син Деметрій Поліоркет, за що піддається вигнанню.
Опери на цей сюжет Метастазіо писали багато композиторів, серед яких Крістоф Глюк та чеський композитор XVIII століття Йозеф Мисливечек.
В сценографії прем’єри використано цифрові технології, а в цілому постановка обійшлася в 200 тисяч євро.