Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 164 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір


Зараз лунає NOW
- Автор - Назва:
Liszt - Années De Pèlerinage - Year 3: Sunt Lacrymae Rerum, En Mode Hongrois
Наступний NEXT
- Автор - Назва:
Beethoven - Fuer Elise
Слухачів: 14
Кбіт/сек: 128

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

28 березня 2024
King George I 1660
Maxim Gorky 1868
Paul Whiteman 1891
Dame Flora Robson 1902
Tony Bartley 1919
Sir Dirk Bogarde 1921
Michael Parkinson 1935
Neil Kinnock 1942
Sir Robert Eyre 1943
Richard Stilgoe 1943
Matthew Corbett 1948
Nasser Hussain 1968

Фото дня

mozart.jpg
Гринишин Михайло Петрович PDF Друк e-mail

ГРИНИШИН
Михайло Петрович

(1921)

Народився 30 грудня в с. Обертин Тлумацького району Станіславської, нині Івано-Франківської області. Закінчив Станіславське музичне училище. В 1947-1950 навчався у Львівській консерваторії, проте був відрахований за «участь в українській буржуазно-націоналістичній молодіжній організації». 1951-1956 – навчався в Одеській державній консерваторії ім. Нежданової у класі К. Пігрова. По закінченні керував Гуцульським ансамблем пісні і танцю Івано-Франківської обласної філармонії. За час творчої роботи в ансамблі М. Гринишин створив десятки самобутніх концертних програм з традиційних творів Гуцульщини, творів сучасних українських композиторів та власних творів.
У 1970 році, як авторитетного фахівця хорової справи, новостворений Київський інститут культури і мистецтв запросив М. Гринишина на посаду завідувача кафедри хорового диригування, де він створив потужний колектив з великим практичним і науковим досвідом. Як завідувач кафедри він згуртував навколо себе перспективну науково-творчу молодь. Сьогодні вони стали вже найавторитетнішими фахівцями. Одночасно на кафедрі працювали вже визнані диригенти – А.Авдієвський, Б.Антків, В.Суржа, В.Тищенко, І.Гамкало. За короткий термін мішаний хор кафедри хорового диригування (художній керівник А.Мархлевський) став популярним. Випускники-хормейстери стали бажаними в усіх регіонах України. Упродовж 35 років кафедра хорового диригування, очолювана М. Гринишиним, підготувала понад 1500 висококваліфікованих виконавців та хорових диригентів. За значні творчі здобутки багатьом випускникам присвоєно почесні звання та державні нагороди.
Гринишин – композитор та аранжувальник української народної пісенної творчості. Музичні твори митця, зокрема, його легендарна пісня “Вівці мої, вівці”, стали національним надбанням. М. Гринишину належать відомі постановки і музичне оформлення вокально–хореографічних сюїт “Олекса Довбуш”, “Гуцульське весілля”, “Гуцульські колядки і щедрівки”. Ці твори складають золотий фонд мистецької скарбниці нашої держави.
Професор Київського національного університету культури і мистецтв почесний член Національної академії мистецтв України, М.Гринишин – один із провідних діячів Всеукраїнської музичної спілки, фундаторів Хорового товариства ім..М.Леонтовича, ініціатор багатьох новаторських справ. Своєю багатогранною науково-мистецькою діяльністю Михайло Гринишин зробив значний внесок у скарбницю вітчизняної і світової культури. Його ім'я занесено до вітчизняних та зарубіжних енциклопедій.
Народний артист України (1995), Заслужений діяч мистецтв. Нагороджений орденами “За заслуги” ІІ та ІІІ ступенів.