Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 172 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір


Зараз лунає NOW
- Автор - Назва:
Tchaikovsky - Swan Lake.Act II/13.Danses des cygnes : e) Pas d'action - Andante -Allegro
Наступний NEXT
- Автор - Назва:
Schumann - Symphonic Etudes, Op. 13 - Etude #7
Слухачів: 11
Кбіт/сек: 128

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

28 березня 2024
King George I 1660
Maxim Gorky 1868
Paul Whiteman 1891
Dame Flora Robson 1902
Tony Bartley 1919
Sir Dirk Bogarde 1921
Michael Parkinson 1935
Neil Kinnock 1942
Sir Robert Eyre 1943
Richard Stilgoe 1943
Matthew Corbett 1948
Nasser Hussain 1968

Фото дня

kirche.jpg
Ґретрі Андре PDF Друк e-mail

Андре ҐРЕТРІ
André-Ernest-Modeste Grétry
(1741 – 1813)

Народився у місті Льєж в сім'ї скрипаля бельгійського походження. У 1750 став учнем школи співців при церкві Сен-Дені. Велику роль у музичному розвитку Ґретрі зіграли спектаклі групи італійських співаків. Вони ставили у Льєжі опери Перголезі, Буранеллі та інших композиторів. Тут він уперше відчув палкий потяг до музики. Усвідомлюючи прогалини в музичній освіті, він поставив за мету здобути кошти для поїздки до Італії. Ґретрі зумів виклопотати в Люттіховском колегіумі п'ятирічну стипендію і в 1760 році пішки вирушив до Риму, де протягом п'яти років займався під керівництвом Казалі (Giovanni Battista Casali), знайомлячись з найкращими творами італійських композиторів. У 1765 році в Римі було поставлено першу оперу Ґретрі – «Збиральниця винограду». З поверненням до Франції у 1767 році починається етап надзвичайно плодовитої діяльності Ґретрі, У період між 1769 і 1803 роками він написав більше сорока опер, багато з яких мали великий успіх. Кращі з них «Сільвен», «Земіра і Азор», «Річард Левове серце». Арію з останньої опери використав Чайковський у «Піковій дамі».
Одружився з художницею Жанною-Марі Грандон, донькою художника Шарля Грандона. Наполеон І нагородив його, в числі перших, Кавалером ордена Почесного легіону. 1795 Ґретрі був прийнятий до Французької Академії. Нагороджений орденом Почесного легіону.
Свій творчий дар Ґретрі пояснив у спогадах. «У моїй країні діти впевнені, що Бог ніколи не відмовиться виконати їхнє прохання під час першої сповіді. Я змалку вирішив просити його дати мені можливість померти в день цього священного обряду, якщо мені не судилося стати чесною людиною і фахівцем у своїй галузі. У той день я був на краю смерті. Коли я в післяобідній час піднявся на дзвіницю подивитися, як дзвонять у дзвони, на мою голову впала колода вагою понад сто кілограмів. Збитий з ніг, я втратив свідомість. Коли я почав приходити до тями, то насилу впізнав місце, де був. І я подумав, раз я не помер, то стану чесною людиною і хорошим музикантом... На наступний день я виявив западину в черепі, що існує й досі. Моя веселість переродилася в меланхолію. Але музика стала для мене бальзамом, лікувала печаль».
На схилі років Ґретрі придбав у Ж.Ж. Руссо маєток поблизу Монморансі, де тихо помер у лютому 1813 року. Ґретрі похований на кладовищі Пер-Лашез у Франції, але його серце спочиває окремо – в рідному місті Льєжі, перед Королівською Оперою Валлонії. Академія музики Льєжа носить його ім'я. Близько 60 опер, 6 струнних квартетів, концерт для флейти з оркестром, духовну музику, гімни, пісні і численні романси подарував світові цей великий француз.